Je bent hier : projecten - nieuwsarchief - SPEAS
 

 

SPEAS: Roemeens jeugdwerk zonder grenzen

Precies twee jaar geleden stapte Kazou op vraag van de Roemeense jeugdorganisatie AGLT in een project om hun Jomba-kennis (Jomba: Jongeren Met Bijzondere Aandacht) te delen met hun Roemeense jeugdleiders. Een welomschreven plan en regie van Somepro vzw zorgde voor een goede balans tussen een strikte timing en een open groeiproces. Zestien Kazou’ers verhuisden tijdelijk van land om 109 AGLT’ers gedurende vijfdaagse cursussen op te leiden. Voor acht Roemeense jeugdleiders was er een tiendaagse praktijkervaring op een JOMBA-kamp in België. Maar, voornamelijk in Roemenië werd de praktijkervaring opgezocht. Dit resulteerde voor AGLT in een nieuwe dienst ‘SPEAS’ (Socio-Pedagogic Education and Animation Service), zeg maar een Roemeense versie van Jomba.

De samenleving ingaan

AGLT stimuleerde hun lokale leiding om op lokaal vlak activiteiten op te zetten. Leidingsploegen nodigden in hun dorp of stad kinderen met een beperking uit voor een speciale activiteit, voor de reguliere activiteiten of ze maakten afspraken met de directie van een instelling om er speldagen te organiseren. Een eerste minikamp werd in Baisoara opgezet. Dit resulteerde in 280 activiteiten waarbij ze meer dan 500 kinderen bereikten. Ook de Roemeense samenleving zal het geweten hebben, want op 3 december gingen lokale groepen de straat op om de ‘Internationale Dag van de Handicap’in de aandacht te brengen.

Aanvaarding

In Boekarest werden de projectresultaten via een eindseminarie in de aandacht gebracht. Het ministerie van Jeugd en Sport wilde gastheer zijn. Belgisch ambassadeur Philippe Beke en Roemeens Minister-staatssecretaris Doina Melinte waren met 55 andere geïnteresseerden  aanwezig. Beke onderlijnde de waarde van jeugdbeweging, vooral als deze werk maakt van integratie en inclusie. Melinte respecteerde de vrijwillige inzet van Vlaamse en Roemeense jongeren, was uitermate verrast door de bezieling van AGLT en de professionele ondersteuning van Kazou en Somepro. Lokale AGLT-groepen vertelden over hun eerste toenadering tot deze doelgroep.  De directeur van een instelling hoopte op een blijvende samenwerking. Uit Resita kwam een pakkende getuigenis van een vader waarvan zijn zoon nu kan deelnemen aan de lokale AGLT activiteiten: “Ik had hem nooit zo aanvaard geweten door andere jongeren.”

Verder op weg

AGLT en Kazou zullen de komende jaren hun partnerschap verder uitdiepen. SPEAS krijgt daarbij de meeste aandacht, maar Kazou wil ook energie steken in de instructeuropleiding om de cursusbegeleiding sterker te maken.

SPEAS werd mogelijk gemaakt met cofinanciering van de Vlaamse Gemeenschap en het Roemeense Ministerie ANST. Waarvoor dank.
 
 
 
Momenteel geen items beschikbaar