Je bent hier : projecten - nieuwsarchief - Adult Supporters Course
 

Volwassen als ruggesteun voor de GLT's: eerste cursus volwassenenbegeleiders is een succes

Bij heel wat Roemeniëwerkingen is er in de Roemeense partnergemeente een lokale jeugdgroep actief (een zogenaamde GLT). Als antwoord op de vele vragen die Somepro kreeg over de ondersteuning van zulke jeugdgroepen, is er op 28 en 29 april in Lacu Rosu een cursus voor volwassen begeleider georganiseerd.

De aanwezigheid van een sterk volwassen figuur die de jonge vrijwilligers van een lokale jeugdwerking in de eigen gemeente ondersteunt, is zeer waardevol. Deze persoon kan een leerkracht zijn, een ouder, een oud-leid(st)er, een vrijwilliger in de mannen- of vrouwenvereniging, ….  Er zijn plaatsen waar zo’n volwassen begeleider er jarenlang mee voor zorgt dat de jeugdwerking zich goed ontwikkelt.
Dit is echter niet overal vanzelfsprekend. Soms is het moeilijk om een goede verhouding te vinden tussen de jonge vrijwilligers en de volwassen begeleider. Visies kunnen zo fundamenteel van elkaar verschillen dat het potentieel van deze volwassene als begeleider niet wordt benut. Wederzijdse vooroordelen tussen de jongeren en de volwassen begeleider spelen niet zelden een negatieve rol.

Peter Andriessen en Loes Kersemans staken met hun uitgebreide Chiro-ervaring - waar er een lange traditie bestaat met volwassen begeleiders - een boeiend cursusprogramma in elkaar en stapten daarmee het vliegtuig op. Er was een speelse kennismaking voorzien en een oefening in samenwerken. Maar er was ook tijd om te reflecteren over de rol van een volwassen begeleider, over de  meerwaarde die zo iemand kan bieden aan een lokale jeugdgroep en over eventuele valkuilen.

Er waren twaalf deelnemers uit verschillende dorpen (o.a. Rupea, Garliciu, Heltiu, Crucea en Berbesti). In hun reacties na afloop waren ze eensgezind: ‘de cursus was te kort, volgende keer vijf dagen!’ Dat het niet bij deze eerste editie blijft lijkt dus nu al zo goed als zeker.




 
 
 
Momenteel geen items beschikbaar