Je bent hier : projecten - nieuwsarchief - EVS Kinga & Stefana
 

Roemeense versterking voor Somepro: Kinga & Stefana

Sinds november 2011 zijn bij Somepro twee Roemeense EVS-vrijwilligers actief: Stefana Bursuc en Kinga Girati. Zij zijn beide leidster in een lokale groep van AGLT. Tot eind augustus 2012 verblijven ze in twee gastgezinnen in Turnhout. Ze doen vrijwilligerswerk bij drie organisaties in Turnhout: Somepro, Kazou en de Wollewei.  Stefana schreef een verslag over de eerste maanden van haar nieuwe leven in België:

EVS is een onderdeel van het Youth in Action programma van de Europese Commissie.
Het is de afkorting van European Voluntary Service. EVS biedt je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen voor een periode van 2 tot 12 maanden in een ander Europees land, of zelfs buiten Europa. Je moet tussen 18 en 30 jaar oud zijn, een organisatie vinden die je wil uitzenden en een organisatie die je wil ontvangen in het buitenland. Iedereen kan een aanvraag indienen voor een EVS, want je hebt geen specifieke ervaring nodig in een bepaald domein. En zeer belangrijk: het is gratis!

Ik hoorde twee jaar geleden voor het eerst over EVS. Ik ontmoette iemand die vrijwilligerswerk deed in Roemenië. Ze vertelde me over EVS, en ik geraakte gemotiveerde om zelf voor zo’n project te gaan. Een jaar later zocht ik samen met Kinga meer informatie over wat ik precies wilde doen. Dit bracht ons bij EUROPANET Association, onze zendorganisatie in Roemenië. Samen met Somepro, de gastorganisatie, schreven zij een project dat op ons lijf geschreven was: een ervaring van 10 maanden in België. Tot ons grote plezier werd het project goedgekeurd!
We vertrokken op 11 november naar België, en we zullen hier blijven tot eind augustus 2012. Dit is wat ik wilde, een droom die in vervulling ging!

Kinga en ik verblijven in twee verschillende gastgezinnen. Dit geeft ons de kans om kennis te maken met de cultuur en om te taal te leren uiteraard.
Ons dagprogramma is goed gevuld, maar daar hoor je ons niet over klagen. Jezelf vervelen is niet leuk en op deze manier krijgen we de kans om vele nieuwe dingen bij te leren. Zeker omdat we zowel bij Somepro, Kazou als de Wollewei actief zijn.

Bij Somepro (een organisatie waar de meesten al wel van gehoord hebben) doen we aan fondsenwerving, we doen presentaties, nemen deel aan vergaderingen en doen wat bureauwerk. Dat allemaal om te communicatie en samenwerking met Roemenië te bevorderen.
Bij Kazou volgen we onder andere cursussen, werkgroepen en kampen voor kinderen met een handicap. We bereiden samen met hen ook de SPEAS-cursussen voor (de tak van AGLT die zich focust op kinderen en jongeren met een handicap.
Jeugdcentrum de Wollewei heeft vele activiteiten voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Die organiseren en begeleiden we mee.

Naast al de hierboven beschreven werkzaamheden, volgen we nog Nederlandse les. We hebben ondertussen deel één en deel twee al achter de rug, en we waren voor beide examens geslaagd! Nu zijn we bezig met het laatste deel. We verstaan de taal al goed en kunnen ook al een degelijk mondje Nederlands spreken. Het voordeel is dat we in gastgezinnen verblijven, zodat we elke dag Nederlands horen en het ook kunnen oefenen met onze mamma’s en papa’s :)

Het moeilijkste is denk ik om gewend te geraken aan het weer. Ook al was het hier afgelopen winter nog niet zo koud als in Roemenië, we voelen de kou tot diep vanbinnen, ongeacht hoeveel kleren we dragen. We snappen niet dat jullie Belgen daar geen problemen mee lijken te hebben!
Maar tegen koude kunnen is niet het enige dat typisch Belgisch is. De altijd aanwezige fiets in de garage is essentieel voor het overleven. Goed wat bier in de koelkast, lekkeren chocolade en frieten zijn een must in België! Belgische meisjes laten zich makkelijk herkennen aan het rokje, de botjes en de sjaal rond de nek. Qua persoonlijkheid zijn Belgen denk ik wat koud in het begin, maar eens je ze leert kennen zijn ze echt heel vriendelijk en je kan altijd op ze rekenen. Ze zijn lief, eerlijk en hebben te veel geduld :).

We zijn hier nu al zes maanden. Zes! De tijd gaat snel. Het lijkt nog gisteren toen we hier aankwamen en bijna niemand kenden. Ik was stil en verlegen en verstond niets van wat de mensen rondom mijn aan het zeggen waren. Maar dat is veranderd! Ik heb veel vrienden gemaakt, heb de taal geleerd, ik kom goed overeen met mijn gastgezin en ik ben zelfs al een beetje gewend geraakt aan de kou. En ik heb een fiets, natuurlijk :). Ik heb mezelf een paar botjes en een rokje gekocht zodat de mensen met niet meer zo raar aankijken. Wat kan ik https://d2q0qd5iz04n9u.cloudfront.net/_ssl/proxy.php/http/gallery.mailchimp.com/680fcf041ea6b4007f839afff/images/YiA.jpgzeggen, ik hou https://d2q0qd5iz04n9u.cloudfront.net/_ssl/proxy.php/http/gallery.mailchimp.com/680fcf041ea6b4007f839afff/images/logo_en.gifvan België!" 
 
 
 
Momenteel geen items beschikbaar