Je bent hier : projecten - projecten - SME


SME: Small Medical Enterprises

Na de val van het “Ijzeren Gordijn” is er in het Oostblok veel veranderd. Ook voor huisartsen en de gehele medische sector is er sinds begin jaren ‘90 veel veranderd. Niet alleen op medisch vlak maar ook de vrije markt is voor hen een nieuw gegeven. Dokters zijn nu zelf verantwoordelijk voor het “runnen” van hun praktijk. De basisgezondheidszorg uitbouwen tot een kwalitatief aanbod is voor deze sector een uitdaging. Dit SME-project speelt in dit perspectief in op de vormingsbehoeften van de basisgezondheidszorg (vooral huisartsen).

Groepen van ongeveer 15 à 20 huisartsen worden via vormingsweekends nieuwe inzichten en vaardigheden aangeboden hoe ze hun dokterspraktijk kunnen organiseren. De inhoud van deze cursussen gaat van “klantvriendelijkheid tot administratie” en van “hygiëne tot prijsbeleid”. Deze cursussen zijn praktisch opgevat: geen éénrichtingsverkeer van de lesgever maar wel oefeningen met veel interactie tussen de deelnemers.

Via stages en uitwisselingen in Vlaanderen, in Roemenië en in andere landen (bv: Polen) heeft dit project ervaring en kennis van anderen kunnen cumuleren.

In december 2003 liep dit project na een periode van 2,5 jaar ten einde. De vormingscursussen voor huisartsen blijven echter verder lopen.


Met financiële steun van de Vlaamse Regering.
Periode 2001-2003

plaats: Cluj-Napoca
Romeense partner: FDAAM – Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual , Centrul de Serviccii de Sanatate
in samenwerking met VCM, STEP/ILO,Hera, Cruca Alb Galbena


 
 
 
   
LYwG: Support Structure for Local Youth work Groups
   
Coördinatie centrum voor gezondheidspreventie
   
Lokale vrouwenorganisaties
   
Lokale jeugd (werk-) beleidsplannen en jeugdraden
   
Bijzondere jeugdzorg Roemenië
   
ADAM
   
Afvalbeleid

 
 
 
   
SME: Small Medical Enterprises
   
Project ouderenzorg
   
MIS: Mobiel Medische Eenheid